Herdenking 2020

Herdenking 12 maart 2020: ter gelegenheid van 75 jaar herdenking van deze gebeurtenis is op 12 maart 2020 een bijeenkomst georganiseerd met de nabestaanden van de 30 gefusilleerde mannen.

Na de herdenking heeft Ton Schimmelpennink op het Barlaeus Gymnasium over de zoektocht naar de 30 mannen een gezicht te geven, verteld.

Tijdens de jaarlijkse 4 mei herdenking op het Weteringplantsoen wordt als vast onderdeel in het kort verteld wat zich op 12 maart 1945 heeft afgespeeld. Dat is het verhaal van een gruwelijke repressaille van de Duitsers, terwijl de oorlog al bijna ten einde was, en dertig willekeurige -overwegend politieke gevangene- door een vuurpeloton werden doodgeschoten. Ter herinnering en herdenking vermeldt een plaquette op het monument van de gevallen hoornblazer, die 30 namen met hun leeftijd. Naam plus leeftijd, dat is welbeschouwd eigenlijk niet veel. En toen wij dus nadachten over deze herdenking van de gebeurtenis die precies 75 jaar geleden hier plaatsvond, ontstond het idee deze 30 mannen, deze 30 slachtoffers van het nazi-regiem, meer centraal te stellen. En zo begon onze zoektocht naar wie die dertig mannen eigenlijk waren. Wat ze deden, waarom ze gearresteerd waren. En bestond er misschien ook een foto van ze? Deze zoektocht verliep via diverse kanalen. Internet blijkt dan een rijke bron. Ook raadpleegden we het NIOD en kwam er informatie binnen via nabestaanden van de slachtoffers, waaronder bijvoorbeeld een uitgebreide beschrijving Jan Bos over de Veenendaalse verzetstrijders Sander de Kleuver, Hendrik Hekking en Willem van de Fliert. Maar ook uit Beverwijkse en Medemblikse hoek kwam waardevolle aanvullende informatie. Het leek alsof we een reis maakten door de tijd. De levens van al die dertig mannen werden verhalen. Jongemannen, vaders, broers, mannen in de kracht van hun leven. En dan die fatale ochtend op 12 maart. Vanuit de overwegend korte curricula vitae van de dertig mannen valt op te maken dat er vele echte helden tussen zaten. Mannen die hun leven in de waagschaal stelden om andere levens te redden.

Er zaten mannen onder die waren ondergedoken om tewerkstelling in Duitsland te voorkomen. Er zaten mannen tussen die met groot risico verzetskranten rondbrachten en koeriersdiensten verrichten. Ook zaten er enkele mannen onder die zijn opgepakt wegens zwarte of anderszins illegale handel. Wat verder opvalt in dit overzicht is dat een groot deel van de dertig mannen door verraad uit de omgeving zijn gearresteerd. Het resultaat van onze bevindingen staat in het boekje dat u heeft ontvangen. Hieruit blijkt overigens dat we van enkele namen geen aanvullende informatie, hebben kunnen vinden, laat staan een foto. Misschien zal dit later nog aangevuld gaat worden. Vooralsnog beschouwen wij het als een grote eer, dat wij als 4/5 comité, dit resultaat met u als nabestaanden mogen delen.

Herdenking 2019: programma https://www.4en5meiamsterdam.nl/nl/page/17644/herdenking-bij-de-gevallen-hoornblazer
Herdenking 2015: https://www.vn.nl/juffrouw-2000/
Herdenking 2014: https://www.youtube.com/watch?v=YEw52SRUJc8
Herdenking 2011: http://www.schimmelpennink.nl/styled-46/styled-53/styled-61/